Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.Nyitókiállítás az eltűnt vár megmaradt leleteiből Graz-ban


Az Eggenbergi Kastély Múzeumában: Graz, 2005. május 4. - november 1. között látható a Weitschawar kiállítás.A HOMOKRA ÉPÜLT BAJCSA VÁR (WEITSCHAWAR)


Egy stájer erődítmény története Magyarországon

A közeli török veszedelem láttán a belső ausztriai országok 1577-ben egy új határvédelmi koncepciót dolgoztak ki. A stájerek felvetették Kanizsa vára és a Mura folyó között 4 védmű építését, a vezérkar középpontja Bajcsavár (Weitschawar) kell(ene), hogy legyen. Az építkezési tevékenység 1578. szeptember 8-án kezdődött, miután száznál több kelet-stájer katona, „facseléd (= favágó?)” és építőmester a megérkezést követően a folyó és az ország közvetlen közelében Bajcsa község romjainál egy „mezei tábort” rendeztek be. Ezzel egyidejűleg a stájer „facselédek” elvágtak együttesen 20 km hosszan a határszakaszt, egy lehetséges áthatolhatatlan akadályhoz a török lovasság ellen.
Legénységként a 150 stájer katonaság mellett valaha 200 horvát és magyar huszár és haramia (=gyalogosok) állomásozott. Az erődítmény építése közben akadt egy nagy probléma, a szó valóságos értelmében homokra építették és állandóan javításra szorult.
Később, 1600 után erről az erődítményről lemondtak.
A domb, melyen az erődítmény állt, ma szinte teljes egészében eltűnt. 1994-ban a védelmi létesítmény ismételt felfedezését követően Vándor László kezdeményezését követően kiterjedt, nagyvonalú mentési ásatási munkálatok kezdődtek. Az ásatás 1995-től 2001-ig tartott. Ezen közreműködés alatt Prof. Dr. Diether Kramer révén nagyarányú támogatást nyújtott a stájerországi országgyűlés, a Landesmuseum Joanneum és a Dráva-Kavics Kft.
Számtalan leletdarab világította meg az akkori élet mindegyik részletét és ezek többféle országokból erednek, amihez kimondottan ritkaságok is tartoznak, mint például egy németországi zsebnapóra. Az importtárgyak közé tartozik az asztali edénykészlet mellett ívó-poharak Faemából (Rajna-vidék) és Velencéből származó élelmiszer, mint a bor és az osztriga. A fegyverek és védőeszközök Stájerországból kerültek ide.
Az erődítmény történetéről a legtöbb írásos forrás a stájerországi országos levéltárban található Grácban, a fegyverek és felszerelések Stájer csoportjának Országos Hadimúzeumában.
Ezen a helyen történt az eddigi legnagyobb szisztematikus ásatás, eredménye az egész Kárpát-medencében kiegészíti és bővíti a 16. századnak jelentékeny határerődítményeiről való tudását.
Továbbá kifejezi az emberi életnek a színességét az I-II. Római Birodalom uralkodása alatt, és Stájerország történetének jelentős korszakát.

A kiállítás anyagát jelenleg a Balaton Múzeumban láthatják az érdeklődők (lásd a hivatkozásjegyzék Nagykanizsa/Bajcsa részében.)